17-04-2014 - 18:32  |  Site içi Arama  |  English

[Tüm Duyurular]

« Nisan 2014 »
Pzt Sal Çrs Prs Cum Cmt Pzr

Yağmuru katliama çevirdiler: Onlarca ölü!
Yazı boyutu seç:
Sayfayı Yazdır  Önceki Sayfa
8 Eylül’de Tekirdağ Saray ilçesi, İstanbul Silivri ilçesinde meydana gelen ve 10 kişinin yaşamını yitirdiği selin ardından yağışlar devam etti. Bu kez de Küçükçekmece, İkitelli, Halkalı civarında etkili olan yağışlar sele neden oldu. Dünkü sellerde İstanbul'da 3 kişi ölürken bugün meydana gelen sellerle birlikte İstanbul'daki ölü sayısı 23’e yükseldi, 8 de kayıp var. Can kayıplarının artacağından endişe duyuluyor.

Sel özellikle İkitelli ve Halkalı bölgesinde etkili oldu. İkitelli’de dere yatağına kurulan bir tır garajında 8 kişi boğularak hayatını kaybetti. Küçükçekmece’de ise tekstil işçilerini taşıyan bir servis aracı sel sularına kapıldı ve 7 tekstil işçisi kadın hayatını kaybetti. Bu olay ile ilgili bilgilendirme yapan Vali Muammer Güler ise suçu servis aracının standartlarında buldu.

İkitelli Sanayi bölgesini Atatürk Havaalanı’na bağlayan Basın Ekspres Yolu tamamen sular altında kaldı. Dere yatağı üzerine kurulan Basın Ekspres Yolu Turgut Özal döneminde inşa edilmişti. İkitelli bölgesinde daha önce de seller meydana gelmiş ve dere yatağı üzerine kurulu olan Basın Ekspres yolu trafiğe kapanmıştı.

Meteorolojinin uyarılarına rağmen hiçbir önlem alınmadı

Meteoroloji bir hafta öncesinde yağışların etkili olacağını ve su baskınlarına karşı önlem alınmasını söylemişti. Yapılan uyarılara karşın hiçbir önlem alınmadı. Felaketten önce boşaltılması gereken evler selin ardından boşaltılmaya başlandı. “Felakete kurban” giden yolun ise önlem olarak yarın kapatılacağı açıklandı. Ancak işyerleri halen boşaltmıyor.

Isınma küresel, felaket zihinsel

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bugün saat 12 civarında bir açıklama yaparak seli küresel ısınmaya bağladı. Geçmişte ABD’de, Irak’ta çeşitli yerlerde bu tür felaketlerin yaşandığını bugün de İstanbul’da yaşandığını söyleyen Topbaş, felaketin bu boyutlara varmasının sebebini tedbirsizlik olarak açıkladı. Tedbiri alması gereken kurumun başkanının böyle bir açıklama yapması ise ironik bir manzara açığa çıkardı.

Küresel ısınmanın aşırı yağışlara yol açtığı sır değil. Dünyanın birçok yerindeki hükümetler de bunu biliyor ve buna göre önlemini alıyor. Aşırı yağış beklenen bölgelerde insanlar tahliye ediliyor, yollar, evler, işyerleri boşaltılıyor. Bu nedenle Topbaş ve Güler’in açıklamaları bu apaçık gerçeği çarpıtma ve sorumsuzluklarını, beceriksizliklerini gizleme çabasından başka bir şey değil.

Felaket bitmedi

İkitelli bölgesindeki Sendika.Org muhabirlerinin aktardığı bilgilere göre, kimi yerlerde anayollara müdahale edildi fakat ara yollarda hala çamurdan ve araçlardan barikatlar duruyor ve halk mahsur durumda. Bölgeye ulaşan kurtarma ekiplerinin yetersiz olduğu, İkitelli köprüsü çevresinde çevik kuvvetin insanları bölgeden uzaklaştırmaya çalıştığı, hatta çevredekilerden bazılarını gözaltına aldığı gelen bilgiler arasında.

Toprağın suya doyması nedeniyle bölgede çökme riskinin bulunduğu ve fabrika atıkları ve kanalizasyonla karışan sel sularının salgın hastalık tehlikesi taşıdığı bildiriliyor.

Yağışların süreceğini ve Cuma ve Cumartesi günleri tehlike yaratacak şiddette olacağı yönünde uyarı yapan meteoroloji 12 il (İstanbul, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Balıkesir, Kırklareli, Bursa, Bilecik, Bolu, Düzce, Karabük, Zonguldak, Bartın, Rize ve Hopa) ile ilgili olarak dikkatli olunması çağrısını yaptı.

Sendika.Org

Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (GENEL-İŞ)
Çankırı Caddesi No:28 Kat:8 06030 Ulus \ ANKARA
Telefon:(312) 309 15 47 (6 hat) Faks:(312) 309 10 46
Elektronik Posta: basin@genel-is.org.tr

İş bu Sitenin tüm hakları saklıdır. Site içeriği Kaynak gösterilmeden başka sitelere, yazışma gruplarına, ticari yayınlara aktarılamaz, kopyalanamaz, internet ortamında ya da başka biçimde kullanılamaz, basılıp çoğaltılamaz. Genel İş Sendikası 2008
Her türlü öneri, istek ve düşüncelerinizi belirtmek için basin@genel-is.org.tr e-posta adresini kullanabilirsiniz.
  Web Tasarım