23-04-2014 - 8:55  |  Site içi Arama  |  English

PTT A.Ş. taslağı: 'Postacı ne işçidir ne memur'
Yazı boyutu seç:
Sayfayı Yazdır  Önceki Sayfa
Bakanlar Kurulu’nda görüşülen Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı postacılık hizmetini kamu hizmeti olmaktan çıkartıyor. Taslak, PTT çalışanlarının ne işçi ne memur statüsünde çalışacağı yeni bir güvencesizleştirme operasyonunu öngörüyor.

Henüz Bakanlar Kurulu’nda olan ve Mart sonu itibariyle Meclis gündemine gelmesi düşünülen Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) A.Ş. Hakkında Kanun Tasarısı Taslağında PTT A.Ş.’nin tüm görevleri, yetkileri ve istihdam biçimleri tanımlanıyor. Taslak hayata geçtiği günden itibaren, bundan önce geçerli olan Posta Kanunu’nu ortadan kalkacak ve PTT kamu hizmeti olmaktan çıkacak.

PTT A.Ş.’nin istihdam biçimlerinin tanımlandığı taslağın 11. maddesinde PTT’nin faaliyetlerinin; mevcut PTT personeli, sözleşmeli personel ve kısmi zamanlı personel eliyle yürütüleceği ifade ediliyor. Taslağın ilerleyen maddelerinde sözleşmeli personel ve kısmi sözleşmeli personel tanımlanıyor ve mevcut PTT çalışanlarının vekâlet ücreti hariç tüm haklarının korunacağı yazıyor.

Ne 657, ne 4857
Öte yandan Taslak’ın 13. maddesinde “PTT A.Ş., 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel hakkındaki hükümlerine tabi olmayan sözleşmeli personel istihdam eder. Bu personel 4857 Sayılı İş Kanunu’na da tabi değildir” ifadesi yer alıyor.

Postacı güvencesizleşiyor
Taslağa göre PTT A.Ş. yeni personellerini sözleşmeli ve bir yıldan az süreyle çalıştırılan kısmi sözleşmeli personel olarak alabilecek. Hiçbir istihdam biçimine tabi olmayan sözleşmeli ve kısmi sözleşmeli personellerin tüm haklarını PTT A.Ş. yönetim kurulu belirleyecek.

Sendika.Org

Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (GENEL-İŞ)
Çankırı Caddesi No:28 Kat:8 06030 Ulus \ ANKARA
Telefon:(312) 309 15 47 (6 hat) Faks:(312) 309 10 46
Elektronik Posta: basin@genel-is.org.tr

İş bu Sitenin tüm hakları saklıdır. Site içeriği Kaynak gösterilmeden başka sitelere, yazışma gruplarına, ticari yayınlara aktarılamaz, kopyalanamaz, internet ortamında ya da başka biçimde kullanılamaz, basılıp çoğaltılamaz. Genel İş Sendikası 2008
Her türlü öneri, istek ve düşüncelerinizi belirtmek için basin@genel-is.org.tr e-posta adresini kullanabilirsiniz.
  Web Tasarım