24-04-2014 - 23:46  |  Site içi Arama  |  English

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ ANLAŞMA İLE SONUÇLANDI
Yazı boyutu seç:
Sayfayı Yazdır  Önceki Sayfa
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Sendikamız arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri 11.07.2007 tarihinde törenle imzalandı. Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İzelman Şirketi bünyesinde görev yapan toplam 4600 işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri sonunda, çalışanların maaşlarında “ilk 6 ay için” net olarak yüzde 19.17, sosyal yardımlarla birlikte yüzde 20.76 oranında iyileştirme sağlandı.

İmza törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Genel Sekreter Ersu Hızır, İzelman Genel Müdürü Zeynel Cano, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Genel Başkanımız Mahmut Seren, Genel Sekreterimiz Kani Beko, Toplu Sözleşmeler Daire Başkanı İsmail Özhamarat ve işçiler katıldı.

İzelman'ın yanı sıra, ESHOT ve İZSU ile Büyükşehir Belediyesi'nin çeşitli kademelerinde görev yapan işçilerin sosyal haklarında da ciddi iyileştirmeler yaptıklarını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu; “Biz başından beri, işçimizle, memurumuzla birlikte, çok büyük bir aileyiz. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sırasında gösterilen karşlıklı anlayışlar da, bunu en iyi şekilde ispatladı. İzmirliler'in daha fazla mağdur olmaması için her iki taraf üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Sanırım bu uzlaşmadan, başta İzmir halkı olmak üzere herkes memnun kalacak” dedi. Bu toplu iş sözleşmesinin, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak sendikalara verdikleri değeri göstermesi açısından da büyük önem taşıdığını belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, Genel İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu'na ve yöneticilerine de, süreçteki katkıları nedeniyle ayrıca teşekkür etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İzelman Şirketi ile Sendikamız arasında varılan anlaşmaya göre, eski sözleşmede 15 ayrı ücret dilimi üzerinden maaş alan şirket çalışanları, alt gruplarda yapılan “yüksek iyileştirme” sonucunda 8 ücret dilimine getirildi. Daha önce yüzde 70’lik ücret diliminde olan çalışanlar, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren, 15 puanlık iyileştirme yapılarak yüzde 85'lik ücret dilimine yükseltildi. Böylece gruptaki çalışanların bordro net ücretlerinde ilk 6 ay için ortalama yüzde 35 artış sağlanmış oldu.

Daha önce yüzde 81'lik ücret diliminden maaş alan çalışanlara da, yüzde 10 oranında bir iyileştirme yapılarak maaşlarında ilk 6 ay için ortalama yüzde 42'lik artış sağlandı. Üst grupta 5 ayrı ücret diliminden maaş alan işçiler ise 4 ayrı ücret diliminde toplandı. Bu gruptaki ücretler ortalama yüzde 16.5 oranında arttırıldı. Böylece genel anlamda maaşlar, ilk 6 ay için “bankamatik net” olarak yüzde 19.17 oranında yükseldi. Sosyal yardımlarla beraber bu rakam yüzde 20.76 oldu. Anlaşma çerçevesinde en düşük ücret, bankamatik net olarak 804.10 YTL, üst grup ise 1.128 YTL olarak belirlendi. Öte yandan yemek ücretleri günlük 3.25 YTL'den 5.30 YTL'ye, yakacak yardımı 31.89 YTL'den 62.50 YTL'ye, ikramiyeler de 90 yevmiyeden 100 yevmiyeye çıkarıldı.

Eğitim ve diğer sosyal alanlardaki destek oranları da büyük ölçüde arttırıldı. Ayrıca 1 Ocak 2007'de yüzde 85'lik dilime yükseltilenlere 1.1.2008 tarihinde TÜFE + 5 puan, 1.7.2008 tarihinde TÜFE + 5 puan, 31.12.2008 tarihinde de yine TÜFE + 5 puanlık iyileştirme yapılarak, çalışanların ücretleri toplu sözleşme süresi içinde aynı gruba getirilmiş olacak.

Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (GENEL-İŞ)
Çankırı Caddesi No:28 Kat:8 06030 Ulus \ ANKARA
Telefon:(312) 309 15 47 (6 hat) Faks:(312) 309 10 46
Elektronik Posta: basin@genel-is.org.tr

İş bu Sitenin tüm hakları saklıdır. Site içeriği Kaynak gösterilmeden başka sitelere, yazışma gruplarına, ticari yayınlara aktarılamaz, kopyalanamaz, internet ortamında ya da başka biçimde kullanılamaz, basılıp çoğaltılamaz. Genel İş Sendikası 2008
Her türlü öneri, istek ve düşüncelerinizi belirtmek için basin@genel-is.org.tr e-posta adresini kullanabilirsiniz.
  Web Tasarım