İzmir’de Polis Terörüne Rağmen 1 Mayıs

İzmir’de; DİSK Basmane’den, KESK de Konak’tan toplanarak yürüyüşe başladı. Kitleler Gündoğdu Meydanı’na dolmaya başladı. Kortejdekiler, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atarak mitingin yapılacağı alanı doldurdu. Meydandakiler, çalan işçi marşları ve türküler eşliğinde halay çekti, bazı sanatçılar mini konserler verdi. Alanda en çok dikkat çekenlerden biri ise Berkin Elvan posterleri ve maskeleriydi. Gezi direnişinde hayatını kaybedenlerle ilgili pankartların sayısı da oldukça fazlaydı. Meydana çıkan tüm yolların TOMA ve çevik tarafından kapatılması nedeniyle Çankaya’dan meydana çıkmaya çalışan kitleye tazyikli su saldırısı yapıldı.

TOMA’ların saldırısıyla beraber çevik kuvvet ekiplerinin saldırısı ve gözaltıları başladı. Çevik kuvvet ve sivil polisler Kemeraltı’nda bulunan dükkânlara sığınan direnişçileri gözaltına almak istedi. Direnişçileri teslim etmek istemeyen dükkân sahiplerini tehdit eden ve arama kararı olmadan dükkâna girmek isteyen polise halk tepki gösterdi.

Polisin yarattığı gerginlik ve saldırı ÇHD’li avukatlar, DİSK ve KESK yöneticilerinin de içerisinde olduğu Tertip Komitesi’nin tepkisine neden oldu. Ancak çok sayıda gözaltı yapan polis, kafede oturan 8 kişiye de gözaltı yaptı. Polis saldırısı sonrası toplam 36 kişi gözaltına alındı. Gözaltıların serbest bırakılması için DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı başkanlığında bir heyet İzmir Valisi Mustafa Toprak ile görüştü. Görüşme sırasında Konak Meydanı’nda yüzlerce kişi oturma eylemi yaptı. Görüşme sonrasında gözaltına alınanların gerekli işlemlerden sonra serbest bırakılacağı açıklaması yapıldı.

Tüm yürüyüş kollarında İstanbul’da Taksim’e çıkmaya çalışan kitleye yönelik polis saldırısı, “Her yer Taksim, her yer direniş” slogan ile protesto edildi.İZMİR 1 MAYIS

Basmane’de başlayan Gündoğdu Meydanı’nda devam eden 1 Mayıs’a DİSK, TÜRK-İŞ, KESK, TMMOB, İZMİR BAROSU, BİRLEŞİK KAMU –İŞ, İZMİR TABİP ODASI, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarınca on binlerin katılımıyla sabahın erken saatlerinden itibaren Basmane Meydanı’na akın eden gruplar tarafından kararlılıkla kutlandı.

Gündoğdu Meydanı’nda devam eden miting, devrim ve sosyalizm mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşundan ardından 1 Mayıs Tertip Komitesi adına DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, 1 Mayıs Alanında yaptığı konuşmada, Taşeron işçi ve sözleşmeli personel uygulamasına karşı olduklarını bildirdi. “Sefalet” ücretlerinden bıktıklarını kaydeden Sarı, “Biz grev ve gerçek toplu sözleşme, örgütlenme ve siyaset yapma hakkı istiyoruz” dedi. Sarı, Gündoğdu Meydanı’nın adının, “Emek ve Demokrasi Meydanı” olarak değiştirilmesini talep ettiklerini sözlerine ekleyerek, yaşanılan polis saldırısını kınadıklarını emek, özgürlük ve demokrasi mücadelesinin hiçbir güç tarafından engellenemeyeceğini ifade etti.

1 Mayıs mitinginde Praksis ve Ahura kürsüye çıkarak müziklerini emekçiler için seslendirdi. Aralarında Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, çeşitli il siyasi parti liderleri, STK Temsilcileri ve Sol dergi çevrelerinin de bulunduğu miting geçmiş yıllara göre daha coşkulu bir kalabalığa sahipti.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı’nın 1 Mayıs için sunmuş olduğu metne ulaşmak için tıklayınız