Çankaya Belediyesi’nin, 1991 yılında sendikal hakları için Zonguldak’tan yola çıkan 100 bin maden işçisini temsil amacıyla 1992 yılında Heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından yapılan ‘Madenci Anıtı’, Soma Maden Katliamı sonrası yenilenerek açıldı.
Madenci Meydanı ve yeniden düzenlenen Madenci Anıtı açılışını, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, DİSK ve Sendikamız Genel Başkanı Kani Beko, Sendikamız Genel Yönetim Kurulu Üyeleri Hüseyin Yaman, Çetin Çalışkan ve Mehmet Güleryüz, DİSK/Sosyal-İş Genel Başkanı Metin Ebetürk, DİSK/Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Milletvekilleri İzzet Çetin, Levent Gök, Aylin Nazlıaka, Özgür Özel, Hasan Ören, Süleyman Çelebi, CHP Çankaya İlçe Başkanı Mehmet Perçin ile birlikte yaptı.
“Büyük direnişin anısına, kaybettiğimiz madenciler anısına”
“Zonguldaklı maden işçilerinin en temel insan haklarını dile getirmek için Ankara’ya yürüyüşüyle başlayan mücadelelerini temsil etmek amacıyla babam Doğan Taşdelen’in Belediye Başkanlığı’nda yapılan bu anıt bana emanettir” diye sözlerine başlayan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, “Bu acıyı unutturmamak adına o günkü mücadeleyi bugünkü acıyla birleştirdik” dedi.
Zonguldak Maden işçilerinin, ‘Ölüm olsa sonumuz Ankara’dır yolumuz’ sloganıyla dört gün boyunca yürüdüklerini ve sonunda zafer kazandıklarına işaret eden Taşdelen, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu büyük direnişin anısına, kaybettiğimiz madenciler anısına 1991 yılında bu Madenci Anıtı yapıldı. Her yıl binlerce insanını iş kazalarında kaybeden bir ülkede böylesi bir anıtın anlamı büyüktür. Çünkü bu anıt, yüzü güneş görmeyenleri, emeği sömürülenleri ve kazalarda yitip gidenleri anlatmaktadır. Ama aynı zamanda direnince, mücadele edince nasıl hakların kazandığını anlatmaktadır. Daha fazla işçimizin, madencimizin ölmemesi ancak mücadele ile kazanılacak temel haklarla mümkündür. İşte biz bu anıta yaraşır bir çevre düzenlemesi yaparak Madenci Anıtı’nın yanına Madenci Meydanı yaptık.”
“Daha 6 ay dolmadan bu yıl 820 işçi kardeşimizi iş kazalarında kaybettik”
Türkiye’de İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği tedbirleri alınmadığı için sayısız işçi kazası olduğunu ve yüzlerce işçinin hayatını tedbirsizlik yüzünden kaybettiğinin altını çizen DİSK ve anit124Sendikamızın Genel Başkanı Kani Beko, “İş kazalarında dünyada üçüncü Avrupa’da birinci sıradayız. Daha 6 ay dolmadan bu yıl 820 işçi kardeşimizi iş kazalarında kaybettik” dedi.
Soma Madenci Katliamı sonrası hemen Soma’ya hareket ettiklerini ifade eden Başkan Beko, “Katliamda kendi yakınlarımı da kaybettim, Soma’ya gittiğimizde tam bir can pazarı yaşanıyordu, tetkiklerimiz sonucunda iş sağlığı ve iş güvenliğinden eser yoktu, madenci çizmelerinin yerine bahçıvan çizmeleri kullanıldığını, gaz maskelerinin ise eski ve kullanılmayacak derecede küflenmiş olduğunu üzülerek gördüklerini” ifade ederek “Soma’da yaşanan facianın tedbirsizlik ve işçiye değer vermemek sonucunu doğurduğunu” belirten Beko,” Facianın yaşandığı bölgede tarımın bitirilerek bölge insanlarının madenlere mahkum edildiğini” söyledi.
Beko,” Taşeron Cumhuriyeti” yıkılıncaya kadar sürdürecekleri mücadelede diğer işçi sendikaları ile birlikte mücadeleye hazır olduklarını, taşeron çalıştırma yasaklanıncaya kadar sürdürecekleri mücadelede tüm emek ve demokrasi güçlerine çağrı yaptıklarını” ifade etti.
Kani Beko, madencileri anlamak ve onları unutturmamak adına yapılan Madenci Anıtı ve Meydanı için Başkan Taşdelen’e teşekkür etti.