PSI: Covid-19 Aşısı Ücretsiz Olmalı, Kârâ Öncelik Vermeyi Durdurun!

PSI, 16 Kasım 2020 tarihinde bir açıklama yaparak Güney Afrika ve Hindistan hükümetleri tarafından DSÖ’ne sunulan PFİZER ve BİONTECH firmaları buldukları COVİD-19 aşısı için fikri mülkiyet haklarından feragat etmeleri çağrısına destek verdi.

PSI tarafından yapılan açıklama kısaca şöyledir;

Pfizer ve BioNTech, Kasım ayının ikinci haftasında yaptıkları faz 3 çalışmasının ilk ara analizinde Covid-19'a karşı geliştirdikleri aşının başarılı olduğunu açıkladı. 43 bin 538 kişinin katıldığı çalışmada aşının Covid-19'u önlemede yüzde 90'dan fazla etkili olduğu görüldü. İki şirket, kendilerine uygun bir şekilde ödeme yapabilen zengin ülkelerle çoktan ikili anlaşmalar yaptı. Şirketlerin toplam arz projeksiyonu 2020'de 50 milyon doz ve 2021'de 1,3 milyar dozdur. Ancak zengin ülkeler şimdiden 1 milyar dozdan fazla aşı siparişi verdiler.

Haziran ayının başlarında konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterrres, "Covid-19 aşısının küresel bir kamu yararı, bir halk aşısı olarak görülmesi gerektiğini" vurgulamıştı.

Her ülke pandemiden etkilenir ancak yoksul ülkeler, bugün olduğu gibi aşıya erişemeyecektir. Ancak bu tüm dünyayı etkileyecektir. Her yerde devam eden Covid-19 belası, dünyanın her yerinde enfeksiyonun daha fazla yayılmasına neden olacaktır.

Pfizer ve BioNTech için önemli olan kârdır. Almanya merkezli Nasdaq borsasına kayıtlı BioNTech'in hisseleri, yılın başlarında aşı adayı üzerinde çalışmaya başladığını duyurduğundan bu yana % 230'un üzerinde değer artışı gösterdi. Ve o dönemde sahipleri Ugur Şahin ve Özlem Türeci, Almanya'nın en zengin yüz kişisi arasına girmişlerdir. Ancak BioNTech, kamu finansmanı olmadan bu atılımı kendisi ve Pfizer için gerçekleştiremezdi. Alman hükümeti Eylül ayında aşı programının geliştirilmesini hızlandırmak için şirkete destek verdi. Ve şimdi iki şirket aşıdan 13 milyar dolar kar elde etmeyi düşünüyor.

Şirketlerin insanların önüne kar koyması ve zengin ülkelerin bunu herhangi bir şekilde desteklemesi, kabul edilemeyecek bir durumdur. 45 milyondan fazla doğrulanmış vaka ve 1,2 milyondan fazla ölümle Covid-19 salgını insanlık için varoluşsal bir krizdir.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları uzmanları durumu net bir perspektifle şöyle ifade ediyor:

"BM insan hakları uzmanları olarak, Covid-19'u önlemek, tedavi etmek ve kontrol altına almak için tüm çabalar insan hakları temelli uluslararası dayanışma, işbirliği ve yardım ilkelerine dayanmalıdır. Herkes için ulaşılabilir en yüksek sağlık standardına sahip olma hakkının merkezinde yer alan aşılara, temel testlere ve tedavilere ve diğer tüm tıbbi ürünlere, hizmetlere ve malzemelere erişimle ilgili karar vermede milliyetçiliğe veya karlılığa yer yoktur."

Bu görüşü tamamen paylaşıyor ve Güney Afrika ve Hindistan hükümetleri tarafından Dünya Ticaret Örgütü'ne bildirildiği gibi fikri mülkiyet haklarından feragat edilmesi çağrısında bulunuyoruz. Bu, tüm sendikaların, sivil toplum kuruluşlarının, tarihsel görüşe sahip hükümetlerin ve iyi niyetli kişilerin tek bir sesle ayağa kalkma ve halk aşısı konusunda ısrar etme zamanıdır. Etkili ve güvenli Covid-19 aşılarının "herkes için ücretsiz olarak erişilebilir olmasını" sağlamak için Pfizer, BioNTech ve bir bütün olarak ilaç endüstrisi üzerinde toplayabileceğimiz tüm baskıyı uygulamalıyız.

Uluslararası İlişkiler
Terlikleri Kapınıza Bıraktırmayın!
Dünya Nüfusunun Yarısından Fazlası Ulusal Sosyal Korumadan Yoksun
EPSU: Kamuya Gereken Değer Yeniden Verilsin!
Gelecek Kamuda: Kamu Hizmetlerinin Demokratik Sahipliğine Doğru…
EPSU’dan Salgının Birinci Yılı Değerlendirmesi: “Kamu Hizmetlerine Yeniden Değer Verme İhtiyacı!”
PSI: Covid-19 Aşısı Ücretsiz Olmalı, Kârâ Öncelik Vermeyi Durdurun!
EPSU Yürütme Kurulu Toplantısına Katıldık
Romanya Metro İşçileri Sendikası’nın Genel Kurulu’na Katıldık
EPSU Bölge Toplantısı Moldova’da Yapıldı
ILO Türkiye Ofisi Tarafından Düzenlenen Çalıştaya Katıldık
İngiltere'nin En Büyük Kamu Hizmetleri Sendikasından İzmir Eylemimize Destek Mesajı
EPSU İzmir Eylemimizi Dayanışmayla Selamladı
Nitelikli Kamu Hizmetleri İçin Nitelikli İstihdam
Kâr Değil İnsan İçin PSI Kongresi’nde Olacağız
EPSU'dan Sendikamıza Ziyaret
EPSU Bölge Toplantısına Katıldık
Karbel Grevimize Uluslararası Dayanışma
EPSU Genel Sekreteri'nin Yeni Yıl Mesajı
Sendikamız EPSU Güney – Doğu Avrupa Bölge Toplantısı’na Katıldı
EPSU Toplu Pazarlık Konferansı'na Katıldık
25 Ülkeden Uzman ve Sendikacılarla “Kamu Hizmetlerinin Ticarileşmesine Hayır” Dedik
EPSU’nun Sendikamızın IŞİD Terörüne Duyarlılık Çağrısı ile AB’ye Yazdığı Mektuba Yanıt Geldi
EPSU YÖNETİM KURULU’NA KATILDIK
Sofya’da “KAMU İŞÇİLERİ İÇİN İNSANA YAKIŞIR İŞ” Dedik
EPSU, Sendikamızın Acil Çağrısı Üzerine IŞİD Terörünü Kınadı ve AB’ye Mektup Yazdı
EPSU ve PSI/EPSU: Katliamdan dolayı derin üzüntü ve sarsıntı içerisindeyiz!
Çatışmanın arasında kalan yaralıya yardım ettiği için tutuklanan Sendikamız Tunceli Şube Başkanı serbest bırakılsın!
Belediye hizmetleri tekrar belediyelere mi dönüyor?
EPSU Güney Doğu Avrupa Sendikaları Romanya’da Bir Araya Geldi
ILO Konferansına Katıldık: Kamu İşçilerine İnsana Yakışır İş İstiyoruz!
Kamu Hizmetleri Sendikaları Mülteci Hakları İçin Bir Arada
EPSU Güney Doğu Avrupa Sendikaları Romanya’da Bir Araya Geldi