2021 Yılında 2170 İşçi Çalışırken Yaşamını Yitirdi

10/01/2022

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi) tarafından İş Cinayetleri Raporu yayımlandı. Açıklamaya göre 2021 yılında 2170 işçi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin 165’i kadın, 2005’i erkek işçiydi.

2021 yılında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilere ilişkin raporun öne çıkanları şöyle:

2021 yılında iş cinayetlerinin istihdam alanlarına dağılımına bakıldığında; 1864 ücretli (işçi ve memur) ve 306 kendi nam ve hesabına çalışan (çiftçi ve esnaf) hayatını kaybettiği görülüyor. Bu durumda ölenlerin yüzde 86’sını ücretliler, yüzde 14’ünü ise kendi nam ve hesabına çalışanlar oluşturuyor.

2021 yılında iş cinayetlerinin bazı işkollarına dağılımı şöyledir:

Ticaret, büro, eğitim, sinema işkolunda 345, tarım, orman işkolunda 318 (161 çiftçi ve 157 işçi), inşaat ve yol işkolunda 335, sağlık, sosyal hizmetler işkolunda 229, taşımacılık işkolunda 186, belediye ve genel işler işkolunda 113; metal işkolunda 102; konaklama, eğlence işkolunda 81 işçi hayatını kaybetmiştir.

2021 yılında iş cinayetlerinin başlıca nedenleri:

625 işçi Covid-19 342 işçi servis kazası, ezilme, göçük, 296 işçi yüksekten düşme, 254 işçi kalp krizi, 156 işçi beyin kanaması, 77 işçi zehirlenme, boğulma, 74 işçi elektrik çarpması nedenleriyle hayatını kaybetti.

Hayatını kaybedenlerin 21’i 14 yaş ve altı, 41'i ise 15-17 yaş arası çocuk işçiydi. 143 işçi ise 65 yaş ve üstüydü. Mülteci/göçmen 94 işçi de yaşamını yitirdi.

Hayatını kaybeden işçilerin yüzde 95’e yakını sendikasız işçiydi.

2021 yılında iş cinayetlerinde ölenlerin 122’si (yüzde 5,62) sendikalı işçi, 2048’i ise (yüzde 94,38) sendikasızdı. Sendikalı işçiler tarım, gıda, madencilik, kimya, tekstil, büro, eğitim, ticaret, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu.

İş cinayetlerinde en çok ölüm İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Bursa’da gerçekleşti.

2021 yılında hayatını kaybeden 2170 işçiyi saygıyla anıyor; ölümlerin olmaması, önlemlerin alınması için tekrar çağrıda bulunuyoruz.